Това е критично важно за много крайбрежни райони и селища

...
  Това е критично важно за много крайбрежни райони и селища
Коментари Харесай

Находка в Антарктида спасява света от бедствия

   Това е сериозно значимо за доста крайбрежни региони и селища по целия свят

Скала, скрита от любопитни очи, управлява потока вода към гигантския шелф на ледника Роса от стотици милиони години. Понастоящем този шелф работи като значим буфер, който предотвратява навлизането на огромно количество лед от Антарктида в открития океан.

Изследователите са разкрили подледниковата канара с помощта на системата за сканиране IcePod, която мери височината на ледения шелф, неговата дебелина и вътрешна конструкция, както и магнитните и гравитационните сили на скалата, върху която се опира този лед. Всъщност, IcePod може да надникне през стотици метри лед, с цел да открие лежащите в основата скални структури, които не могат да се видят от спътниците. В неотдавна оповестена статия изследователите оповестяват, че геоложката граница сред Източна и Западна Антарктика е основала преграда под континента, която пази ледения шелф Роса от по-топли води и по-нататъшно размразяване. " Геоложката граница прави морското дъно на източната част на Антарктика доста по-дълбоко, в сравнение с запад, и това въздейства на това по какъв начин океанската вода циркулира под ледения шелф ", споделя морският геолог Кирсти Тинто от Колумбийския университет.

В резултат на това тази преграда забавя дрейфа на към 20% от целия антарктически лед в подпочвените води в океана. Ако цялата тази маса замръзнала вода се окажеше в по-топлите региони, то равнището на морето би се нараснало с цели 11,6 метра. Това е сериозно значимо за доста крайбрежни региони и селища по целия свят - те надали биха оживели от такова голямо наводняване.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР